بیایید فرض کنیم شما بهتازگی یک پیشنهاد طراحی عالی برای کسبوکار یک مشتری ارائه کردهاید. ظاهر کار چشمنواز است، جزئیات هوشمندانهاند و میدانید که این ایده موفق خواهد شد. اما ناگهان مشتری تصمیم میگیرد بهجای طرح پیشنهادی شما، انتخاب دیگری داشته باشد.
واقعیت این است که حتی طراحیهای قوی هم همیشه رضایت مشتری را جلب نمیکند. طراحی گرافیک یک هنر ذهنی است و انتخاب درست برای مشتریان ممکن است دشوار باشد. اگر بهخوبی توضیح ندهید یا طرح خود را بهطور قانعکننده ارائه نکنید، ممکن است مشتریان متوجه جزئیات مهمی که طرح شما را به بهترین گزینه تبدیل میکند، نشوند. یا شاید نتوانند تفکر عمیقی که پشت رویکرد زیباییشناسانه شما وجود دارد را درک کنند. حتی اگر ایده شما از نظر خودتان بینقص باشد، باز هم باید آن را به شکلی ارائه دهید که مشتری متقاعد شود.
در این مقاله، شش راهکار را با شما به اشتراک میگذاریم تا مشتریانتان عاشق پیشنهاد طراحی شما شوند.
۱. ارائه اهمیت بالایی دارد
در هنگام ایجاد یک برند برای یک کسبوکار، ممکن است تأثیر عمیق اولین برخورد را فراموش کنید. ارائه شما باید به گونهای باشد که روح و جان کسبوکار آنها را به تصویر بکشد و آنها را ترغیب کند تا آیندهای روشن و هیجانانگیز برند خود را با طراحیهای شما تصور کنند.
بحث فقط بر سر یک لوگو یا بستهبندی نیست؛ بلکه باید تصویری بزرگتر و کاملتر از برند آنها را نشان دهید. با نمایش طرح در دنیای واقعی و توضیح درباره قابلیتهای توسعه آن در آینده، مشتری را در این مسیر همراه خود کنید.
مجموعههای تصویری یا کلاژهای الهامبخش ابزار بسیار خوبی هستند که به شما کمک میکنند تا به مشتری نشان دهید چه سبکی و فضایی را برای طراحی در نظر دارید و به او کمک میکنند تا بهتر ایدههای شما را درک کند. ساختن موکاپهای ساده از محصولات، مانند سربرگ یا پوسترهایی که در محیطهای واقعی بهکار میروند، میتواند به مشتری کمک کند تا طرح را به شکل ملموستری تصور کند و آن را در ذهن خود بپروراند.
بعد از تکمیل ایدهها، مهم است که به نحوه ارائه خود هم توجه کنید. آیا طراحی را به شکل یک فایل PDF ارائه میدهید یا در جلسهای رسمی آن را توضیح میدهید؟ مهم است که به کارتان فضای کافی بدهید تا مشتری بتواند بهخوبی آن را درک کند. اضافه کردن جزئیات بیش از حد میتواند باعث پیچیدگی و دشواری در فهم طراحی شود.
۲. طرح خود را در شرایط واقعی توضیح دهید
در هنگام ارائه طرح نهایی، توضیح درباره آن همواره اهمیت دارد. مشتری شما نمیتواند ذهن شما را بخواند. با توضیح دادن فرآیند فکری پشت طراحی، به آنها کمک کنید تا دیدگاه شما را درک کنند و به جزئیات به کار رفته در طراحی خود اشاره کنید.
چرا این نماد خاص، رنگها یا سبک خاص را انتخاب کردهاید؟ آیا در طراحی شما جزئیات هوشمندانهای وجود دارد؟ حتی اگر نکته هوشمندانه و یا تفکر عمیقی ایجاد کرده باشید، اگر به آنها اشاره نکنید، مشتری ممکن است بسیاری از نکات را نادیده بگیرد و متوجه آنها شود.
برای اینکه ارائه مؤثری داشته باشید، بهتر است از واژههای کلیدی موجود در شرح مختصر پروژه (brief) استفاده کنید تا نشان دهید که به نیازهایشان گوش دادهاید و آنها را در کار خود بهکار گرفتهاید. این کار به مشتری کمک میکند تا ارتباط بهتری بین طراحی شما و دیدگاه خود برقرار کند و آنها از دقت و توجه شما قدردانی خواهند کرد.
۳. در جزئیات گیر نکنید
اگر به مشتری خود چند گزینه برای یک پروژه طراحی ارائه میدهید، مطمئن شوید که هر گزینه دارای یک رویکرد قوی و مشخص باشد. ابتدا باید مشتری به مفهوم کلی طرح شما پی ببرد. اگر گزینههای طراحی شما خیلی مشابه باشند، ممکن است مشتری زودتر از آنچه که باید، در مباحثی درباره رنگها و چیدمان عناصر گیر کند و بین طرحهای مختلف سردرگم شود. هدف ارائه شما در واقع این است که جهت کلی مورد نظر مشتری را مشخص کنید و آنها را به ادامه مسیر تشویق کنید.
وقتی مشتری یک مسیر را انتخاب کرد، میتوانید فرآیند دریافت بازخورد را شروع کنید. اما به یاد داشته باشید که شما در طراحی متخصص هستید و قبل از اینکه تغییرات را به مشتری ارائه دهید، خودتان بخش زیادی از کار را انجام دهید. گاهی بهتر است کاری را بهخوبی انجام دهید و گزینههای کمتری ارائه کنید تا مشتری بتواند بازخورد دقیقتری بدهد و دچار سردرگمی نشود.
۴. به تناسب طراحی با حوزه فعالیت اشاره کنید
طراحی شما در مقایسه با رقبا چگونه به نظر میرسد؟ این سوالی است که هر مشتری به آن فکر میکند. به عنوان یک طراح، میتوانید به آنها کمک کنید تا این موضوع را تجسم کنند و با انجام تحقیقاتی درباره رقبا در صنعت خود، پاسخ این سوال را بیابند. آیا مشتری شما میخواهد با سبک دیگران همخوانی داشته باشد یا بهطور کامل در مسیری متفاوت گام بردارد؟
به عنوان مثال، فرض کنید مشتری شما در حال راهاندازی یک کسب و کار مد لباس لوکس است. میتوانید با استفاده از یک نمایش بصری ساده از لوگوها، به آنها نشان دهید که لوگوی شما در مقایسه با سایر لوگوهای موجود در حوزه فعالیتشان چگونه به نظر میرسد.
این نوع ارائه طراحی به مشتری کمک میکند تا ببیند برند آنها چگونه در مقایسه با رقبا به نظر میرسد. اگر این کار بهخوبی انجام شود، ممکن است توجه آنها به طرح شما جلب شود. چه بخواهند با برندهای دیگر همسو شوند و چه بخواهند متمایز به نظر برسند، این روش به آنها کمک میکند تا بهراحتی درک کنند که طرح شما چگونه در بازار جایگاه خود را پیدا میکند.
۵. کلمات خود را با دقت انتخاب کنید
طراحی گرافیک یک واژهنامه اختصاصی دارد که همه با آنها آشنا نیستند. هنگام کار با مشتریان، مهم است که واژگان طراحی را به زبانی سادهتر و قابلفهم ترجمه کنید.
به نحوه صحبت درباره طراحی به شیوهای عمومی فکر کنید. به عنوان مثال، میتوانید به جای واژه "تراکینگ" از عبارت "فاصله بین حروف" استفاده کنید. واژه "بلید" را میتوانید به صورت "ناحیه خارج از محدوده برش نهایی" بیان کنید. گفتگوهای خوب و قابلفهم میتوانند بیشتر از دایره واژگان قوی یک طراح، او را معرفی کند.
۶. به مشتری خود فرصت فکر کردن بدهید
آیا تا به حال گرفتار یک فروشنده پرحرف و حاشیهدار شدهاید؟ تصور کنید در حال گشتوگذار در یک فروشگاه هستید و ناگهان فروشنده شما را در هر گوشه فروشگاه همراهی میکند و سعی دارد شما را به خریدهای بیشتری ترغیب کند. آنچه قرار بود یک تجربه خرید آرام و لذتبخش باشد، به یک موقعیت استرسزا تبدیل میشود.
شما نباید چنین ارائهای داشته باشید. پس از اینکه پیشنهاد خود را با مشتری در میان گذاشتید، به آنها فرصت کافی برای فکر کردن را بدهید. به آنها بگویید که با کمال میل آماده پاسخگویی به سوالاتشان هستید و سپس پیشنهاد دهید که جلسه دیگری برای بررسی و پیگیری مجدد تنظیم کنند.
شما اطلاعات زیادی در اختیارشان گذاشتهاید. بگذارید آنها بدون احساس فشار و نگرانی، این اطلاعات را بهخوبی بررسی کنند.
نتیجه گیری
در نهایت، ارائه به مشتری شبیه قرار ملاقات است. اگر صادق، بااعتمادبهنفس و راحت باشید، مشتریها شما را بعنوان فردی میشناسند که میتوانند برای مدت طولانی با او همکاری کنند.
با بررسی عمیقتر مفاهیم طراحی خود و بیان روشن افکار، به مشتریان این فرصت را میدهید تا درباره طرحهای شما فکر کنند و بازخورد خود را ارائه دهند. همچنین با گوش دادن دقیق به نیازهای آنها و انعکاس این نیازها در کار خود، نشان میدهید که چگونه میتوانید یک شریک و همکاری عالی برای آنها باشید.
شاید نتوانید در هر ارائهای موفق شوید، با این حال، این نکات ساده میتوانند مزیتی رقابتی برای شما ایجاد کنند!